Trollhättan
Maj 1986 kom beslutet att Ferrolegeringar i Trollhättan skulle läggas ned. 390 anställda blev utan jobb och främst drabbades den stora gruppen äldre anställda i företaget.
Ferro tillverkade lågkolhaltigt ferrokrom som användes i framställning av rostfritt stål. Det var den dominerande verksamheten och sysselsatte större delen av de totalt 440 anställda.
Kvar i drift blev malverket och molybdentillverkningen som räddade ett 50-tal jobb.
Beskedet om nedläggning kom som en chock för både företagsledning och de anställda.
Det var Metalurg Incorporated i USA som var ägare till Ferrolegeringar och som tog beslutet om nedläggning. 

Platschefen Nils-Gunnar Lindberg och vice vd:n Bo Thunberg

-Visst kunde man ana att en nedläggning var möjlig. Överskottet på lågkolat ferrokrom har varit så stort och vi har svårt att att konkurrera med till exempel Zimbabwe och Sydafrika, sa Helge Eliasson, tidigare ordförande i metallklubben i 18 år innan han avgick 1985. Sedan 1973 satt han som ordinarie ledamot i bolagsstyrelsen. 

-En stor del av våra medlemmar är mellan 55 och 65 år gamla och för dem blir det svårt att hitta nya jobb och det blir också svårt att omskola sig, sa Kent Mattelin som var ordförande i metallklubben. 

Molybidentillverkningen och malverket räddade kvar ett 50-tal jobb på Ferro.Här ses molybden i brikettform  som skulle vidare till stålverken.