Bryssel
Cumulo-motorn från Volvo Flygmotor spåddes snabbt bli en världsprodukt. Motorn som sparade 30 % i bränsleförbrukning genom att på hydraulisk väg lagra energi. Ingen annan tillverkare kunde presentera ett liknande system som Volvo Flygmotor hade tagit fram och hårdtestat. Maj 1985 startades lanseringen av motorn på den årliga lokaltrafikkongressen i Bryssel.

Bengt Eriksson och Åke Thorin, från Volvo Flygmotor, på plats i Bryssel när Cumulo skulle lanseras. 

– Nu bromsar jag, då lagras energin här genom hydraulsystemet. SL:s utvecklingschef Ragnar Törnblom demonstrerade energiåtervinningen. 

Från den här hållplatsen utanför mässhallen avgick Cumulo-bussen. Ragnar Törnblom från Stockholms lokaltrafik (t.v.) hade konstruerat ett lampsystem där passagerarna kunde avläsa hur mycket energi som lagrades vid varje inbromsning.